Geldigheidsduur cadeaubon

Er is natuurlijk nogal wat om te doen geweest: hoe lang moeten cadeaubonnen tenminste geldig zijn. De wettelijke geldigheidsduur van de cadeaubonnen is 1 jaar. Veel mensen denken echter dat cadeaubonnen niet meer mogen verlopen. Die verwarring is waarschijnlijk ontstaan omdat diverse organisaties hiervoor hebben gestreden.

Ook heeft de Consumentenbond met de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten richtlijnen bedacht. Die zijn echter niet juridisch bindend, maar wordt aangehouden door de uitgevers van cadeaukaarten die bij het keurmerk zijn aangesloten.

Cadeaubonnen mogen verlopen

Mogen cadeaubonnen verlopen? Helaas wel, al is het niet zo simpel dat nu altijd, alle bonnen 1 jaar geldig zijn. Het hangt namelijk af van:

 • Wat zet de uitgever op de bon?
 • Gaat het om een product, ervaring of dienst?

Sinds kort is het ook mogelijk om een compensatie te ontvangen voor een verlopen cadeaukaart. Klik hier als je zelf een verlopen cadeaukaart hebt.

Geldigheid cadeaubon in Nederland

In deze video wordt haarfijn uitgelegd hoe wat voor jou kaart de cadeaubon geldigheid is.

Mag een cadeaubon verlopen in Nederland?

Ja. Een cadeaubon mag in Nederland verlopen. Maar er zijn wel voorwaarden gesteld aan de uitgever van de cadeaubon (papier) of cadeaukaart (plastic pasje). Veel hangt af van wat er op de kaart staat, zoals de uitgiftedatum of vervaldatum.

De Telegraaf schreef onlangs over een oplossing om verlopen cadeaubon te voorkomen.

Geldigheid cadeaubon wet: hoe lang is een cadeaubon geldig?

Er zijn 4 mogelijkheden volgens de Nederlandse wet:

 1. Je kaart is 1 jaar geldig
 2. Je kaart verloopt nooit
 3. Je kaart is 5 jaar geldig
 4. Je kaart is korter dan 1 jaar geldig

Je kaart is juridisch 1 jaar geldig

Dit is eigenlijk de standaard. Alle kaarten waarmee je als consument een product kunt kopen in een winkel of webshop, moeten 1 jaar geldig zijn na datum van uitgifte/activatie.

Een verlopen cadeaubon mag juridisch gezien dus niet korter dan 1 jaar geldig zijn.

De kaart verloopt nooit

Staat er geen uitgiftedatum op de kaart, en ook geen vervaldatum? En is er ook geen verwijzing naar algemene voorwaarden op een website, hoera! Je bon is onbeperkt geldig.

De kaart is 5 jaar geldig

Staat er alleen een uitgiftedatum op, maar geen informatie over hoe lang de bon geldig zou zijn? Dan is je bon in elk geval 5 jaar geldig.

De bon zou na die 5 jaar nog steeds geldig kunnen zijn, maar de uitgever heeft wel het recht om de bon te weigeren.

Bonnen die korter dan 1 jaar geldig zijn

Een cadeaubon mag niet minder dan 1 jaar geldig zijn. De enige uitzondering is als de uitgever hier een hele goede reden voor heeft. Dat kan zijn:

 • Het gaat om een voorstelling, concert of festival
 • Het gaat om een andere unieke tijdsgebonden gebeurtenis, die na een bepaalde datum niet meer redelijkerwijs leverbaar is

Wat zegt de consumentenbond over geldigheidsduur cadeaubon?

De Consumentenbond heeft samen met de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten nieuwe algemene voorwaarden vastgelegd. Let op, dit is niet wat in de wet staat opgenomen, maar leden van het keurmerk dienen zich hier wel aan te houden.

Wat hebben ze afgesproken in deze voorwaarden?

1. Cadeaubonnen en cadeaukaarten waarmee je een product kunt kopen in een winkel moeten 1 jaar geldig zijn.

2. Heb je een cadeaubon voor een belevenis dan moet die bon tenminste 1 jaar lang in te wisselen zijn. Red je dit alsnog niet, dan zou je de mogelijkheid moeten hebben om de bon tegen een kleine vergoeding te verlengen.

Hoe controleer je de geldigheid van een cadeaubon?

Staat er geen  datum op de cadeaukaart, dan kun je er eigenlijk alleen achter komen door naar de website te gaan van de uitgever van de cadeaubon.

Ga naar google.com, en zoek op “geldigheid cadeaubon [naam winkel]

Cadeaubon verlopen, en nu?

Is je cadeaubon verlopen, dan wil dat niet per se zeggen dat je er niets meer aan hebt. In sommige gevallen is de winkelier coulant, en geven ze je als je ze lief aankijkt, toch nog wat korting. Je hebt er misschien officieel geen recht op, maar de winkelier vindt boze klanten ook niet leuk!

Je kunt hier lezen voor hoeveel geld er aan cadeaukaarten verlopen is door faillissementen.

Verlopen cadeaubonnen inleveren:

Giftomatic.nl – Handig om je cadeaukaarten in te leveren, dan krijg je een compensatie van €5,- tot €15,- óf een percentage korting bij een of meerdere populaire webshops. Alle verlopen bonnen worden geaccepteerd.

Wissel.nl – Wist je dat je je cadeaubon ook kunt verkopen? Op Wissel.nl krijg je tussen de 50% en 70% van de cadeaubonwaarde op je rekening gestort.

 

13 antwoorden op “Geldigheidsduur cadeaubon”

 1. Ik had dus 4 bioscoopbonnen maar daar stond geen datum op. Toen ik ze ging inleveren werd me verteld dat ze niet meer geldig zijn en dat ik dit op internet had moeten checken. Maar dat stond niet op de kaart!

 2. Op de restaurantcadeaukaart staat dat deze een jaar geldig is na uitgifte en dan moet je zelf online checken wanneer de uitgifte was. Mag dat nog wel als een kaart minimaal 2 jaar geldig moet zijn? Ze bieden wel coulance bij het verlopen na een jaar maar dat is slechts de helft van de werkelijke waarde.

 3. Weer €100 euro verlopen van een restaurantkaart, schande laat de overheid hier tegen optreden

 4. Ik heb een sauna cadeaubon, deze was maar 1 jaar geldig, dit stond wel op de bon, maar had ik niet gelezen, ik dacht zelf 2 jaar, ik wilde de bon gaan verzilveren, wat dus niet meer lukte. Nu heb ik een mail gestuurd naar de uitgever van de bon, maar kreeg een aardig mailtje terug met de niet zo aardige tekst dat ze er niks aan kunnen doen, helaas pindakaas. Is dit wettelijk wel toegestaan? Ik lees van niet. Maar hoe krijg ik mijn gelijk, je gaat voor €25,- niet naar de rechtbank neem ik aan. Maar ik vind het wel heel oneerlijk, er heeft gewoon iemand €25,- voor betaald, dat is dus zomaar verdampt.

 5. De Diner cadeaukaart is op dit moment door de Corona verplichte sluiting restaurants onbruikbaar. Hij verloopt bij mij binnenkort.
  Hoe is dit wettelijk geregeld. Is het pech gehad voor mij en mazel voor de uitgifte organisatie? Of wordt daar iets voor geregeld?

 6. Ik heb een kadokaart van de plaatselijke kringloopwinkel gekregen, waarop staat dat hij maar een half jaar te gebruiken is. Mag dat wel??
  Is toch eigenlijk ook een winkel?

 7. Mijn moeder heeft van ons cadeaubonnen gekregen. Nu wil zij in betreffende winkel iets kopen. Op de gehele collectie is 30% korting. Met kleine letters staat er onder m.u.v. Te goed of cadeaubonnen. Mag dat?

 8. Gewoon niet meer geven die dingen.!
  Maak zelf een leuke tegoedbon voor iets leuks en geen of maak dat over als men dat gaat doen. Wat er nu gebeurd is pure diefstal !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *